Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi
Okrasa z gęsi
Okrasa to rodzaj tatara z gęsiny, a więc surowe mięso gęsie zmielone i przyprawione. Gęsie mięso wraz z tłuszczem przemielić przez maszynkę. Masę doprawić majerankiem lub cząbrem, pieprzem i solą. W zależności od upodobań można dodawać czosnek i/lub cebulę. Różne kombinacje przypraw uzależnione są od gustu, pewien wpływ ma też regionalny zwyczaj używania przypraw. Najpowszechniej stosowano sól i majeranek. Dobrze wymieszana masę wkładano do garnka kamiennego lub weka, mocno ubijano i odstawiano w chłodne miejsce. Używano do smarowania chleba, kraszenia, przyprawiania potraw. Okrasę zjadano jesienią i zimą, albowiem na wiosnę często jełczała.
Potrawy
Cena orientacyjna: 40,00 zł / sztuka
Certyfikaty:
Kruszwica, kujawsko-pomorskie
Wróble 37
88-153
Wróble 37
88-153