Mąka orkiszowa chlebowa BIO 1kg
Przepis na chleb orkiszowy jasny
Zaczyn: 75 g Podlaskiej Mąki Ekologicznej Orkiszowej Chlebowej TYP 750, 100 g wody, 50 g zakwasu żytniego.
Składniki na zaczyn dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na ok. 12 godzin.
Składniki na ciasto: cały zaczyn z dnia poprzedniego, 500 g Podlaskiej Mąki Ekologicznej Orkiszowej Chlebowej TYP 750, 275 g wody, 2 łyżeczki soli, 30 g miodu.
Przygotowanie: zaczyn oraz wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą. Całość dokładnie wymieszać ( wyrobić). Po wymieszaniu przełożyć do pojemnika wysmarowanego olejem i odstawić na około 3 godziny do wyraźnego wyrośnięcia w temp. pokojowej. Po około 3 godzinach przełożyć ciasto do ponownego wyrośnięcia w pokojowej temperaturze na ok. 2-3 godz. Następnie należy rozgrzać piekarnik do temperatury 230 st. C, włożyć do niego wyrośnięte ciasto uprzednio usuwając folię spożywczą. Piec w temp. 230 st. C, włożyć do niego wyrośnięte ciasto uprzednio usuwając folię spożywczą. Piec w temp. 230 st. C przez około 10 minut. Po 10 min obniżyć temperaturę do 200 st. C i piec jeszcze około 35 min.
Miodowa 17
17-100