KIEŁBASA MARKOWSKA
KIEŁBASA MARKOWSKA – wyrób wędliniarski produkowany według
starej tradycyjnej receptury. Ma piękny wiśniowy kolor, jest długo wędzona w wędzarniach
opalanych wyłącznie drewnem. Kiełbasa markowska posiada wspaniały aromat i charakterystyczny,
mocno wyczuwalny smak czosnku. Jej łupka to jelito naturalne lekko pomarszczone
o barwie różowej do ciemno różowej, w dotyku mało elastyczna łamie sie z charakterystycznym trzaskiem.
Wytwarzana według starej tradycyjnej receptury, zatem im dłużej leży, tym jest smaczniejsza.
Kiełbasa markowska może zawierać w przekroju szarozielone przebarwienie co nie jest wadą,
a zaletą.
Za kiełbasę markowska otrzymaliśmy „PERŁĘ”
w prestiżowym ogólnopolskim konkursie odbywającym się
na targach POLAGRA-FARM w Poznaniu (7-10.10.2004 r.)
Markowa 409
37-120