Olej rzepakowy
Olej rzepakowy – właściwości i zastosowanie Należy do kategorii tłuszczów roślinnych. To jeden z bardziej zdrowych olejów mieszczących się w tej grupie. Olej rzepakowy tłoczony jest z nasion rzepaku o czarnej barwie, a sama roślina kwitnie na żółto. Aby wyprodukować litr tego oleju, należy zużyć około 3 kg rośliny. Olej rzepakowy nie jest wyjątkowo popularny w naszym kraju. Olej rzepakowy zawiera wartościowy dla organizmu kwas oleinowy, linolowy oraz linolenowy. Olej rzepakowy i jego właściwości Olej rzepakowy zawiera cenne dla organizmu składniki, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy (kwas omega-6) oraz linolenowy (kwas omega-3). Oba kwasy pozytywnie wpływają na pracę mięśnia sercowego, działanie całego układu krwionośnego, funkcjonowanie nerek czy na stan skóry. Organizm ludzki nie wytwarza tego rodzaju kwasów, a są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Codzienna dieta powinna być bogata w kwasy omega. Olej rzepakowy zawiera najodpowiedniejszy stosunek kwasów omega, tym samym jest jednym z najlepszych składników codziennej diety. Zawarty w oleju kwas oleinowy przyczynia się do zmniejszenia zawartości cholesterolu (LDL) w organizmie. Zawartość kwasu oleinowego w oleju rzepakowym to około 62 proc. Olej rzepakowy nierafinowany Olej tłoczony na zimno jest określany jako nierafinowany. Jak sama nazwa wskazuje, olej nierafinowany powinien być stosowany na zimno, np. do sosów czy do sałatek. Natomiast oleje rafinowane, czyli tłoczone na ciepło stosuje się do pieczenia, gotowania czy smażenia, ale również do sosów, sałatek. Ta reguła powinna być stosowana w przypadku olejów innego pochodzenia, w tym również oliwy. Zawartość witamin w oleju rzepakowym Olej rzepakowy rafinowany zawiera fitosterole – inaczej sterole roślinne oraz polifenole. Fitosterole wpływają skutecznie na zachowanie w organizmie właściwego poziomu cholesterolu. Polifenole działają przeciwutleniająco, czyli antynowotworowo. Witaminy, które zawiera olej rzepakowy: witamina E – niweluje wolne rodniki, działa przeciwutleniająco (dzięki czemu olej zachowuje swoją świeżość dłużej), witamina K – jest odpowiedzialna za krzepnięcie krwi, prowitamina A – wspiera kondycję skóry oraz oczu.
Oś. Konstytucji 3 Maja, 22/8
48-100