Zakwas z marchewki
Zakwas z marchwi to naturalny probiotyk, pełen witamin i mikroelementów. Ta naturalna kiszonka to świetna propozycja w diecie dziecka a także idealny produkt do stosowania przez cały rok. Jego wyborny smak docenią koneserzy kiszonych warzyw.
Kiszona marchew to przede wszystkim duża dawka odporności – podobnie jak reszta kiszonek również i kiszona marchew wspiera pracę układu odpornościowego i chroni organizm przed infekcjami, wspomaga walkę z wirusami.
Ponadto, jest cennym źródłem witamin i minerałów, bogata jest także w kwas mlekowy, który pomaga w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej. Kiszona marchew zawiera niewiele kalorii, wspiera przemianę materii – sprawdzi się zatem doskonale w trakcie diety.
Marchew to bogate źródło karotenoidów, inaczej przeciwutleniaczy, cudownie wpływa na naszą skórę i jej przydatki. W marchwi odkryto kilka rodzajów karotenoidów i są to:
- alfa-karoten
- luteina
- zeaksantyna
- likopen
- beta-karoten
- Ponadto, marchew zawiera następujące witaminy oraz minerały:
- witaminę C
- witaminę B6
- Kwas foliowy
- witaminę E
- witaminę K
- wapń
- żelazo
- magnez
- fosfor
- potas
- sód
- cynk
Mazowiecka 24e/5
78-100