BAŁABUCHY
BAŁABUCHYJest to potrawa regionalna popularna w południowo-wschodniej Polsce a zwłaszcza na naszej ziemi biłgorajskiej na pograniczu roztocza . Gotowały ją nasze prababcie , babcie i mamy. To niezwykły czas dzieciństwa , które zawdzięczamy prostej chłopskiej kuchni , była to potrawa bardzo tania dlatego każdego było na nią stać bo ziemniaki ser były dostępne cały rok w każdym gospodarstwie. Krótko mówiąc to ciemne duże owalne kluchy o długości około 12 cm szarawe i lekko „kudłate” na powierzchni, wypełnione serowo- ziemniaczanym farszem. Swój wygląd i kolor zawdzięczają dodatkowi surowych tartych ziemniaków im starsze ziemniaki tym lepiej. okraszane grubymi skwarkami z cebulą i podawane zsiadłym mlekiem. Z resztek ciasta gospodynie toczyły kulki wielkości orzecha włoskiego ,które najmłodsze dzieci uwielbiały.
ŁUKOWA 217
23-412