Miód Rzepakowy
Miód rzepakowy polecany jest między innymi w stanach wyczerpania organizmu. Stanowi dobrą „odżywkę regeneracyjną”. Wskazany jest również przy długotrwałej pracy fizycznej i umysłowej. Wzmacnia także serce i siłę jego skurczu. Obniża i normalizuje ciśnienie tętnicze krwi, a nawet pomaga w uzupełnieniu niedoboru potasu, normującewgo pracę serca. Pomaga wątrobie w odtruwaniu organizmu oraz przemianie tłuszczów. Usprawnia pracę pęcherzyka żółciowego. Miód rzepakowy wspomaga leczenie infekcji gardła, nosa i oskrzeli. Łagodzi kaszel i stymuluje układ odpornościowy. Miód ten stosuje się także pomocniczo w chorobach zapalnych i infekcyjnych nerek, pęcherza i cewki moczowej. Jest pomocny przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, przyspiesza gojenie ran wrzodowych i nadżerek. Pomaga w walce ze zgagą, wzdęciami i mdłościami. Miód rzepakowy przyspiesza gojenie ran, oczyszcza je z martwicy i chroni przed zakażeniem.
Zaborów 21
99-210