GALICYJSKIE KWAŚNE JABŁKO
Proces kiszenia stanowi od dawna doskonały sposób na przechowywanie letnich smakołyków. Nie inaczej było z tradycyjnym GALICYJSKIM KWAŚNYM JABŁKIEM, które podlega kiszeniu wraz z kapustą w dużych dębowych beczkach. Prawidłowy proces kiszenia jabłek trwa 3 miesiące. Po tym czasie kwas mlekowy umieszcza w jabłku wszystko to, co najlepsze w kapuście. Gdy kwas z kapusty przeniknie do struktury owocu, jabłko uzyskuje w ten sposób charakterystyczną, pomarszczoną skórkę koloru jasno-zielonego, co stanowi znak,iż produkt jest gotowe do spożycia. Bardzo niska kaloryczność (idealne dla cukrzyków), bardzo duża porcja witaminy C, B6 oraz B12, a także sole mineralne: wapń, żelazo, potas i magnez doskonale sprawdzają się w okresie przeziębień, jako najwyższej jakości odżywcza forma zabezpieczenia.
Każdego, kto chce skosztować tego tradycyjnego dania zapraszam do kontaktu
Jerzy Solecki.
Widaczów 65
37-232