Miód wielokwiatowy
Pasieka prowadzona przez młodego pszczelarza z rodzinnymi tradycjami. Pasieka Słodka Kraina znajduje się na terenie Parku ekologicznego nad Górną Liswartą . https://web.facebook.com/PasiekaSlodkaKraina/ Pasieka jest pod stałym nadzorem lekarza weterynarii oraz posiada pozwolenie WNI24075641 na sprzedaż miodu, pyłku kwiatowego, oraz propolisu. Została wpisana do rejestru pasiek pod numerem 228. Miód, przez niektórych uważany za „płynne złoto”, przez wielu – za „zwykły” cukier, miód jest jednym z najbardziej zaskakujących, naturalnych słodyczy. Ma niezwykłe właściwości, wykorzystywane w medycynie od starożytności. Nigdy się nie psuje, jest zabójczy dla bakterii, przyspiesza gojenie się ran, wspomaga układ odpornościowy do walki z infekcją. Jest też niezwykłym kosmetykiem, który odżywia skórę, poprawia samopoczucie. PRZECHOWYWANIE MIODU MA ZNACZENIE Bardzo ważne jest, aby trzymać go w zacienionym miejscu, takim jak na przykład zamknięta szafka, i starać się, by nie był on narażony na promienie słoneczne. Temperatura jest tutaj bardzo istotnym czynnikiem. Dobrze, gdy w miejscu, w którym miód jest przechowywany, wynosi ona od 8 do 10 stopni Celsjusza. Kiedy sięga ok. 17-18 stopni, wtedy miód zaczyna się przemieniać w krupiec. Miody krystalizują się w zależności od rodzaju. W przypadku niektórych następuje to od razu w całej ich masie (miód rzepakowy), u innych proces ten przebiega powoli, zaczynając się np. od dolnych warstw. Krystalizacja nie ma wpływu na jakość miodu. Zachodzi w temperaturze między 17 a 18 stopniami Celsjusza. Jeżeli wynosi ona poniżej 0, proces ten ulega zatrzymaniu, natomiast jeśli pozostawimy miód w temperaturze 25-35 stopni, stanie się on płynny.
Pokoju, 62
42-700