Miód wielokwiatowy
Miód wielokwiatowy pozyskiwany jest z nektaru różnorodnych roślin miododajnych, rosnących na polach i łąkach. Może mieć różną barwę. W stanie płynnym miód wielokwiatowy z okresu wiosennego jest jasny i słodki. Ma przyjemny zapach kwiatowy i łagodny smak. Z okresu letniego jest znacznie ciemniejszy, a jego smak i zapach są bardziej zdecydowane. Po procesie krystalizacji zmienia kolor na jasno brązowy. Zapach tego miodu jest zwykle intensywny. Polecany w codziennym stosowaniu, jako źródło energii w stanach przemęczenia, oraz wyczerpania fizycznego i psychicznego. Dobrze wpływa na układ krążenia, odżywia mięsień sercowy. Służy wątrobie i jej detoksykacji. Sprzyja dobremu funkcjonowaniu woreczka żółciowego. Wspomaga regulację ciśnienia tętniczego krwi. Letni miód wielokwiatowy może łagodzić objawy alergiczne oraz katar sienny.
ul. Chodenicka 78
32-700