ŚLIWKA
Śliwkami węgierkami w zalewie domowej
Danuta Król pochodzi z Broniny koło Buska Zdrój i z zamiłowania jest ekologiem i hodowcą drobnego inwentarzu. Jej wielką pasją jest też gotowanie i pieczenie ciast.
Przepis na Śliwkami węgierkami w zalewie domowej pochodzi z terenu Gminy Pałecznica
Pod koniec lat 70-tych XX w. Pani Danuta znalazła przepis na strychu w Starym Dworze w Niezwojowicach. Porządkując pozostawione książki, notatki znalazła zeszyt z przepisami, a były to notatki pozostawione prawdopodobnie przez nauczycielkę, bowiem we dworze była wcześniej szkoła.
Pani Danuta nauczyła też przyrządzać śliwki według starej receptury swoje córki Anię i Agnieszkę.
Składniki:
- suszone śliwki węgierki – 1000 g
- miód wielokwiatowy – 2 łyżki stołowe
- goździki– 1 łyżki stołowa
- cynamon – łyżki stołowe
- woda źródlana 500 ml
- ocet winny własnej produkcji 500 ml
Opis przygotowania:
Śliwki węgierki suszone na wolny ogniu opalanej drewnem owocowym
Niezwojowice 23
32-109