Pszczółki Gospodarstwo Ekologiczne

ŚLIWKA

Śliwkami węgierkami w zalewie domowej

 Danuta Król pochodzi z Broniny koło Buska Zdrój i z zamiłowania jest ekologiem i hodowcą drobnego inwentarzu. Jej wielką pasją jest też gotowanie i pieczenie ciast.

Przepis na Śliwkami węgierkami w zalewie domowej pochodzi z terenu Gminy Pałecznica

Pod koniec lat 70-tych XX w. Pani Danuta znalazła przepis na strychu w Starym Dworze w Niezwojowicach. Porządkując pozostawione książki, notatki znalazła zeszyt z przepisami, a były to notatki pozostawione prawdopodobnie przez nauczycielkę, bowiem we dworze była wcześniej szkoła.

Pani Danuta nauczyła też  przyrządzać śliwki według starej receptury swoje córki Anię i Agnieszkę.

Składniki:

  • suszone śliwki węgierki – 1000 g
  • miód wielokwiatowy – 2 łyżki stołowe
  • goździki– 1 łyżki stołowa
  • cynamon – łyżki stołowe
  • woda źródlana 500 ml
  • ocet winny własnej produkcji 500 ml

Opis przygotowania:

Śliwki węgierki suszone na wolny ogniu opalanej drewnem owocowym

categoryPrzetwory
Certyfikaty:
Pałecznica, malopolskie
Niezwojowice 23
32-109