Pięciornik (kurze ziele) kłącze BIO – 50g
Pięciornik (kurze ziele) kłącze EKOLOGICZNY
Kłącze pieciornika jest czarnobrunatne, grube i zdrewniałe, pokryte węzłami, na przekroju poprzecznym ma czerwoną, gwiaździstą plamę. W smaku gorzkie. Zawiera dużo garbników, saponiny, fenolokwasy, czerwień tormentilową, kwasy organiczne, żywice.
Działanie:
Jak wynika ze źródeł literatury zielarskiej pięciornik wykazuje działanie ściągające, przeciwbiegunkowe, przeciwzapalne, tamujące krwawienia. Wewnętrznie, w postaci odwarów lub nalewek stosuje się do leczenia biegunek, stanów zapalnych przewodu pokarmowego. Zewnętrznie używa się do leczenia stanów zapalnych gardła, pochwy, odbytu, świądu (w postaci maści, odwarów).
Odwar:
łyżkę stołową korzenia zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem przez 5 minut, odstawić na 10 minut a następnie przecedzić; pić 2-3 razy dziennie po 1/2 szklanki.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: 50g
ul. Białowieska 40
17-200