Olej SŁONECZNIKOWY 500 ml
Jest drugim, najczęściej wybieranym przez polskich konsumentów olejem, używanym przede wszystkim do smażenia i pieczenia. Jego najbardziej wyjątkową cechą jest wysoka zawartość witaminy E, a poza tym bogactwo fitosteroli i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W tym miejscu musimy się jednak zatrzymać i przyjrzeć proporcjom wspomnianych kwasów. Otóż, w oleju słonecznikowym przeważają kwasy omega-6 (stanowią prawie 60% jego składu), przy czym kwasów omega-3 jest w nim niemalże 10 razy mniej. Kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 pomagają wyciszać stany zapalne, biorą udział w budowie błon komórkowych i chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Jeśli jednak jest ich zbyt dużo, hamują pozytywne działanie kwasów omega-3 i zamiast nam pomagać, mogą poważnie szkodzić. Zaburzenia proporcji w ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych prowadzą do zaogniania stanów zapalnych, mogą sprzyjać rozwojowi raka piersi i prostaty, powodować odkładanie się cząsteczek tłuszczu w ścianach naczyń krwionośnych i prowadzić do złego samopoczucia, a nawet pogłębiać nastroje depresyjne.
Cewków 309
37-632