Miód gryczany
Miód gryczany w stanie płynnym jest bardzo ciemnym miodem , herbaciany lub prawie czarny. Po skrystalizowaniu ma kolor czekoladki. W smaku jest ostry, a zapach ma zbliżony do woni gryki. Jeżli kotoś nie lubi kaszy gryczanej to ten miód nie będzie jego ulubionym. Miód gryczany używa się w stanach wyczerpania. Zaleca się go przy nerwicach i złamaniach kości , bardzo dobrze działa na serce i układ krążenia. Popularność miodu gryczanego związana jest z jego właściwościami leczniczymi i działaniem profilaktycznym. Na nasz organizm działa wzmacniająco i wpływa na podniesienie odporności. Oczyszcza naczynia krwionośne zwalczając miażdżycę , przyspiesza regenerację organizmu. Miód gryczany jest bardzo cennym źródłem magnezu, żelaza, oraz białka dlatego stosowany jest jako środek pomocny w leczenie anemii. Spożywany przez dzieci, jak i dorosłych podnosi poziom hemoglobiny i żelaza we krwi. Używany jest chętnie w produkcji miodów pitnych z uwagi na wyjątkowy aromat i zawartość kwasów, które sprawiają, że fermentacja napojów przebiega prawidłowo, a silny aromat i wyjątkowy smak czyni miody pitne bardziej atrakcyjnymi. Miód ten wpływa na opóźnienie procesów starzenia się skóry, oraz działa antybakteryjne i wygładzająco.
Kakulin 35
62-085