NaturaRaj Żywność Ekologiczna

Mąka żytnia chlebowa 500g BIO NaturaRaj

Mąka żytnia chlebowa NaturaRaj Bio to miesznka mąki żytniej drobnej typ 720 g imąki żytniej razowej typ 2000 .
chleb żytni może pomóc nam w utrzymaniu szczupłej sylwetki i zdrowia.Pomimo że Polska jest jednym z największych producentów żyta, nie do końca potrafimy docenić właściwości dietetyczne i zdrowotne tego ziarna.
chleb żytni może pomóc nam w utrzymaniu szczupłej sylwetki i zdrowia.
 
Do przygotowania domowego żytniego chleba  najlepiej użyć  mąk z dwóch różnych przemiałów: 2000 i 720. NaturaRaj Bio. Mąka grubszego przemiału wchłania dużo wody, dlatego zrobione tylko na jej bazie pieczywo staje się zbite i gliniaste. Gdy wymieszamy ją pół na pół z drobniejszą mąką, chleb po upieczeniu będzie miał idealną konsystencję.
drożdże świeże 30 g
miód 2 łyżki
woda ciepła 50 ml
Ciasto właściwe:
Mąka chlebowa 50 dag 
ziarna słonecznika pół szklanki
ziarna dyni pół szklanki
siemię lniane pół szklanki
czarnuszka 1/3 szklanki
sól 1 łyżka
woda ciepła 300 m
Mieszamy rozkruszone drożdże z miodem i wodą, odstawiamy na 20 minut żeby urosły. Do miski wsypujemy mąki, sól i ziarna. Wszystko dokładnie mieszamy.
Po 20 minutach jak drożdże urosną wlewamy je do wymieszanych mąk, dodajemy pozostałą wodę i wstępnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.
Dalej wyrabiamy ciasto mikserem z końcówkami haki przez kilka minut aż ciasto będzie jednolite.
Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej, wysypanej otrębami pszennymi foremki (duża forma keksowa).
categoryProdukty zbożowe
Cena orientacyjna: 6,00 zł / sztuka
Certyfikaty:
Pokrzydowo, kujawsko-pomorskie
Pokrzydowo 139
87-312