Produkty Mleczarskie S.C. Agnieszka i Marcin Bielec

Ser Koryciński Swojski Dojrzały

Ser Koryciński Swojski Dojrzały  Produkt wytwarzany z mleka krowiego niepasteryzowanego, nienormalizowanego, z dodatkiem podpuszczki oraz soli kamiennej niejodowanej. Jest miękkim serem wytwarzanym z surowego,  pełnotłustego mleka krowiego. Otrzymuje się go poprzez szybkie zsiadanie (koagulację po podgrzaniu mleka i dodaniu podpuszczki) gęstwy serowej. Odcedzony, natarty solą odkłada się do leżakowania od kilku do kilkudziesięciu dni. W tym czasie ser jest odwracany co najmniej 2 razy dziennie. Ser osiąga etap w którym możemy nazywać go dojrzałym po upływie 14 dni od wytworzenia, nabiera wówczas żółtej, słomkowej barwy i orzechowego smaku.

categoryNabiał
bez konserwantów
sery
Certyfikaty:
Korycin, podlaskie
Aulakowszczyzna 12
16-140